Hem > Inverkan > Djurgården Lions

Djurgården Lions

Vi går in på djupet med Angelica Engblom kring hennes arbete med Djurgården Lions Innebandy. Cup Guld 2019. Ett lag som består av människor med olika funktionshinder och bakgrunder som Evviva har valt att långsiktigt stötta.

Möjligen det gäng med bäst sammanhållning i Djurgårdens IF. Så beskrivs genomgående stämningen av den person som dag in och dag ut alltid står vid spelarnas sida och stöttar de genom allt. Så vem är denna person? Hon har varit med sedan starten 2017. Är en eldsjäl som brinner för gemenskap och kämpar för att alla ska få rätten att vara den man är.

Vi har fått möjligheten att träffa Angelica där hon delar sina erfarenheter med Djurgården Lions och utmaningar som kan uppkomma som ledare av ett lag med funktionshinder. 

1. Kan du berätta lite mer om vem du är och din roll inom Djurgården Lions?

Jag är både spelare, coach och lagledare i Djurgården Lions och har varit med sedan 2017. Alla spelarna i laget har någon typ av funktionshinder, vilket kräver ytterligare resurser samt uppmärksamhet. Min roll är att skapa förutsättningarna, där vi tillsammans skapar en fantastisk sammanhållning. I det avseende är vi inte bara ett lag – utan mer som en stor familj.

2. Berätta vilka Djurgården Lions är?

Djurgården Lions är ett lag där spelarna har olika funktionshinder och bakgrunder. Det som spelarna har gemensamt är att majoriteten inte har någon erfarenhet från att spela innebandy. Spelarna får lära sig grunderna, öva på att visa tillit gentemot varandra. Vårt lag består av spelare i alla åldrar från 18–50 år.

3. Vad är det bästa med att komma till träningarna, vad ger dig glädje när du är där?

Att vara tillsammans med spelarna. Det kan vara att man har haft tung arbetsdag men när man intar innebandyplanen för en träning eller match blir man genast väldigt glad eftersom den fina stämningen smittar av sig. Innebandyplanen blir lite som en frizon där varje individ får vara sig själv utan att den ifrågasätts, vilket är verkligheten för många spelare.

4. Av ex. antal lag vann Djurgården Lions Köpingspelen Floor Hockey i höstas, en cup med lag från hela Sverige. Kan du beskriva känslan?

Det är väldigt att svårt att beskriva med ord. Det är som att vinna ett VM-guld man känner en enorm lättnad men samtidigt stolthet. När slutsignalen slog vart det ett sådant glädjerus att alla spelarna kastade sig i en hög och firade tillsammans. Att sedan fira tillsammans i omklädningsrummet med guldmedaljer är en obeskrivlig känsla.

5. Hur känner du att du som person, och lagledare har utvecklats från starten av Djurgården Lions?

Mitt självförtroende har blivit bättre med tiden, jag har vågat att ta för mig mer när vi håller i träningar, taktik m.m. Jag har också blivit bättre på att lösa de få konflikter som har kommit upp. Spelarna är redan drivna och väldigt starka med tanke på allt de går igenom pga. sina funktionshinder och den stereotypa samt obekväma bilden samhället kan ha. Om någon blir upprörd både på och utanför plan försöker vi genast stödja de. Peppandet har varit särskilt viktigt nu under pandemin, då får man inte ge upp

6. Och hur tror du spelarna känner?

Jag tror att de upplever en jättebra sammanhållning och har hittat en aktivitet där de kan lära sig nya saker, men framförallt där de blir sedda. Det är väldigt roligt att se hur spelarna har både utvecklats som individer både på och utanför planen.

7. Är det något som du skulle vilja säga till våra läsare?

Vi är alltid öppna att hjälpa fler människor oavsett bakgrund att testa på innebandy men framförallt få chansen att ta del av den sammanhållning som vi känner. Det betyder otroligt mycket för spelarna inom Djurgården Lions att bli uppmärksammade och respekterade som individer. Tillsammans delar vi gärna på den glädjen, gemenskap och vänskap som vi har skapat med fler.


Tillbaka till andra kundhistorier

Vill du veta mer hur vi kan hjälpa dig eller din närstående?


08 - 21 21 11

Vi svarar gärna på era frågor. Ring oss eller lämna era uppgifter, så kontaktar vi er.